Hortensia Bertha's Hof

terug

 

Het planten van de hortensia / Hydrangea.

 

Planten in de tuin.

Het in de tuin planten van de Hydrangea moet met enige aandacht gebeuren. Om jaren van een mooie plant te kunnen genieten is het niet verstandig een Hydrangea klakkeloos en willekeurig ergens in de tuin te planten. Kies een goede standplaats.

Veel hydrangea's kunnen slecht tegen de felle middagzon. De bloemen kunnen dan verbranden. Alleen de Hydrangea quercifolia, paniculata, heteromalla en seemannii kunnen wat meer zon hebben. Planten op het zuiden in de volle zon is af te raden. Moeten de planten toch op het zuiden in de felle middagzon worden geplaatst, dan is in de zomer dagelijkse aandacht voor voldoende water van essentieel belang. Een ideale plaats is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik. In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet te lang de middagzon.
Helemaal in de schaduw is ook niet aan te raden.

De hortensia groeit op elke grondsoort. Echter op grond met een hoge pH waarde, bijvoorbeeld op kalkrijke kleigrond, kunnen gebreksverschijnselen (geel blad) voorkomen. Als de tuin uit kleigrond bestaat is het verstandig de klei te mengen met zo'n 50-70% goede tuinaarde met turfmolm of zure potgrond . Vervolgens een ruim plantgat te maken en de plant in het mengsel te planten.

Vr het planten wordt de plant met pot enige tijd onder water gedompeld, zodat de wortelkluit met water verzadigd raakt. De pot wordt verwijderd en de plant wordt in het ruime plantgat geplaatst, zodanig, dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder het maaiveld komt. Het plantgat en de bovenkant van de kluit wordt aangevuld met potgrond, eventueel gemengd met wat gedroogde koemest. De grond wat aandrukken, zodanig dat de plant in een kuiltje komt te staan. Hierdoor zal het gietwater later niet voor de plant verloren gaan, maar dicht bij de plant in de grond kunnen dringen. Na het planten rijkelijk water geven !

Op onze informatiebladen per plant wordt ook altijd aangegeven hoe groot een plant zal worden. Dit is de hoogte en breedte over ongeveer 10 jaar. De hortensia groeit relatief langzaam. Om een mooie tuin te creren vinden wij het niet verstandig bij het planten uit te gaan van de uiteindelijke eindgrootte van de plant. De tuin heeft dan wel erg lang open plekken. Beter is in de loop der jaren door wortelsnoei de groei te beperken of door verplanten een andere tuinindeling te maken.

Het planten van een hortensia kan, rekening houdend met het voorgaande, door het hele jaar behalve tijdens vorstperiodes. Bij planten in de nazomer of herfst, de plant niet bemesten !

 

Een hortensia voor balkon of terras. Een kuipplant.

Als u de hortensia in een pot of teil wilt plaatsen, voor balkon of terras, is het verstandig altijd een pot, teil of kuip te kiezen van voldoende omvang. Dit niet alleen voor de wortelvorming, maar ook vanwege de grotere watervoorraad.
Neem een pot/kuip met een gat onderin voor de afwatering van overtollig water.

Ook nu wordt de plant met pot vr het planten enige tijd onder water gedompeld, zodat de wortelkluit met water verzadigd raakt. De pot wordt verwijderd en de plant kan in de kuip worden geplaatst, zodanig dat de bovenkant van de kluit enige centimeters onder de rand komt. Vervolgens vullen we de kuip met goede tuinaarde of zure potgrond, zodat de grond na aandrukken op 1 of 2 centimeter onder de rand komt. Hierdoor zal later bij het water geven het water niet meteen over de rand stromen.

Bij het zoeken van een goede plek voor de pot, kuip of teil ook weer bedenken: Niet in de felle middagzon. De hortensia zal het best gedijen in halfschaduw.
Een hortensia in de kuip heeft in voorjaar, zomer en herfst elke dag water nodig !

 

Een kamerplant in de tuin of kuip plaatsen.

De soorten Hydrangea, die wij in ons assortiment hebben opgenomen, zijn vooral bedoeld als tuinplant of kuipplant. Wij hebben prachtige en stevige hortensia's te bieden, die de tuin zullen sieren, echter het zijn niet die planten, die "op het verkoopmoment in bloei getrokken" verkocht worden als kamerplant. Onze ervaring is, dat de als kamerplanten in de handel zijnde hortensia's het vooral in het begin heel moeilijk hebben in de tuin. Overigens als ze door veel aandacht en goede verzorging toch doorkomen kunt u er jaren mooie planten aan hebben. Hebt u een hortensia als kamerplant en wilt u die in de tuin plaatsen, dan hebt u hieronder wat nuttig advies:

Als u een kamerplant in de tuin of buitenkuip gaat planten moet u er rekening mee houden, dat de plant eerst moet "afharden". Dit is wennen aan de buitenomstandigheden.
Waar moet een hortensia aan wennen ?

Aan zon en wind: Een plant die uit de kamer komt, is het felle zonlicht en de wind niet gewend. Plaats daarom de kamerplant eerst veertien dagen op een beschutte plaats uit de zon, bijvoorbeeld onder de tuintafel, zodat ze rustig de tijd krijgt om te acclimatiseren.

Aan koude en vorst: Mits het niet vriest kan de hortensia wel tegen de kou buiten. Als de jonge knoppen in het voorjaar zijn uitgelopen en er komt nachtvorst, dan is bescherming van de plant, vooral de knoppen, noodzakelijk. De plant kan dan het best worden afgedekt met noppenfolie (bubbeltjesplastic) of vliesdoek.

Aan de eerste winter: Als de hortensia wat laat in het jaar buiten is geplaatst kan het zijn, dat de plant nog niet goed is doorgeworteld. Door sterke uitdrogende vrieskou, vooral ijzige schrale wind, zal dan vanuit de wortels geen water meer naar stengels en knoppen worden getransporteerd. Hierdoor zal de plant uitdrogen. Dit kan worden voorkomen door de plant tegen uitdroging door strenge vorst te beschermen door het afdekken met noppenfolie of vliesdoek.

De beste tijd om een kamerplant buiten te planten is na half mei, juni. Er is dan geen kans meer op late voorjaars nachtvorst en de plant krijgt ruim de tijd om goed door te wortelen, zodat ze de eerste winter kan trotseren. Het planten van een kamerplant in tuin of kuip gaat vervolgens op dezelfde wijze als hiervoor omschreven bij planten.

 

Wilt u bij voorkeur blauwe bloemen. Houdt daar rekening mee bij het planten !

De Hydrangea macrophylla en sommige Hydrangea serrata hebben het vermogen om van kleur te veranderen. In kalkrijke grond zijn ze roze of rood en in zure grond (grond met een lage pH waarde) zullen ze blauw worden. Zie hiervoor de tekst "Blauwkleuring"

Als u de voorkeur geeft aan blauwe bloemen of bloemschermen is het verstandig daar bij het planten of verplanten reeds rekening mee te houden. Bloemen zullen blauw kleuren als ze worden geplaatst in zure grond. Dat is grond met weinig kalk, die bovendien wat ijzer, maar vooral aluminium, bevat. Bij het planten kan speciale zure potgrond worden gebruikt of men kan turfmolm door de grond mengen.

 

Verplanten

Verplanten van hortensia's doen we in de maanden maart en april. In die maanden zullen de wortels van de plant nog niet veel water hoeven op te nemen. Het wortelgestel, dat bij het uitsteken zal worden beschadigd krijgt vervolgens de tijd om te herstellen. Bovendien zal de plant nauwelijks meer vorst van betekenis te verduren krijgen, waardoor verdroging zou kunnen optreden.

Om zo weinig mogelijk wortels te beschadigen is het raadzaam de te verplanten plant zo wijd mogelijk uit te steken. Bovendien is het te overwegen tegelijk met het verplanten snoei toe te passen. Wortelvolume en "bovengronds" plantvolume kan daarmee weer in evenwicht worden gebracht. Bij Hydrangea's die eigenlijk niet gesnoeid hoeven worden kunnen dan wat takken worden weggenomen.

Na het verplanten, in het voorjaar en de zomer, regelmatig extra water geven !

 

Oude bloemen verwijderen.

Voor de plant zelf maakt het niet uit of de oude uitgebloeide bloemen al in september of pas in mei worden afgeknipt. U moet wel oppassen, dat U de aanzet van de nieuwe knoppen, die vlak onder de uitgebloeide bloem zullen verschijnen, niet mee afknipt !
Er zijn redenen om de oude bloemen pas in het voorjaar na de laatste nachtvorsten te verwijderen,
Namelijk:

  • Verdorde bloemschermen hebben wel degelijk de nodige sierwaarde tijdens de winter. Vooral als er rijp of een laagje sneeuw op de bloemen ligt.
  • De oude bloemschermen kunnen goed voor steun zorgen als de plant in het voorjaar, van begin april tot half mei, tegen late nachtvorst moet worden beschermd. Noppenfolie of vliesdoek wordt over de plant getrokken en de oude bloemen beschermen de jonge scheuten tegen afbreken.
  • Nadat de nieuwe knoppen, van eind februari tot in maart, gaan uitlopen is het veel gemakkelijker te bepalen tot hoever de stengels kunnen worden afgeknipt.
    Dat moet namelijk gebeuren tot een klein stukje boven de bovenste nieuwe knoppen. De bovenste knoppen hebben de meeste bloeikansen.
  •  

    terug